Hvordan giver Business Intelligence værdi?

Når dine data indsamles og visualiseres på en ensartet og overskuelig måde, kan du hurtigere læse og forstå tallene og træffe beslutninger, så beslutningsprocessen afkortes markant. Databaserede beslutninger sikrer, at din forretning drives af fakta og tal fremfor gætværk og mavefornemmelser.

Hvordan giver Business Intelligence værdi? - Få svaret her - NORRIQ

Indledning

Forestil dig et scenarie, hvor din bil ikke har noget instrumentbræt til at indikere dit brændstofforbrug. I stedet har du en god gammel dot-matrix-printer i bagagerummet. Den er forbundet til akslen, og den printer en streg for hver kilometer, du kører.

Du ved, at din benzintank har en kapacitet på 511 kilometer, og efter flere års manuelle analyser, har du konkluderet, at du bruger 6,4 liter/100 km eller kører 15 km på literen.

Hver gang du tanker, skriver du, hvor mange liter, du har tanket på den printede rapport. Et par gange om ugen lægger du manuelt stregerne siden sidste optankning sammen, udregner hvor mange kilometer, du har tilbage, og noterer det på rapporten for at gøre næste tjek lidt nemmere.

Da det jo er menneskeligt at fejle, glemmer du lige at notere, hvornår du fyldte benzin på bilen sidst, printerbåndet er løbet tørt, og nu befinder du dig på Lars Tyndskids uden benzin.

Det er træls.

Ovenstående lyder måske lidt fjollet, men hvis du tænker over det, så er der faktisk mange virksomheder, der håndterer deres økonomi og fremskrivninger på samme måde med tidskrævende manuelle processer, der konstant åbner døren for menneskelige fejl.

Det er naturligvis en selvfølge, at bilen er udstyret med et instrumentbræt, som giver os et visuelt overblik over vores benzinforbrug. Ligeledes bliver det også snart en selvfølge for moderne virksomheder at have adgang til visuel rapportering i real-time, da det gør det muligt at træffe hurtigere beslutninger ud fra et bedre og mere korrekt datagrundlag.

Tiden er nu, og værktøjet hedder Power BI.

Se video om vores BI-accelerator:

 

1. Hvad er Power BI egentlig?

Microsoft Power BI er en Business Intelligence-platform, der giver ikke-tekniske forretningsbrugere de nødvendige værktøjer til at samle, analysere, visualisere og dele data. Power BI's brugerinterface er nemt at sætte sig ind i, hvis man er bekendt med Excel.

Den dybe integration med andre Microsoft-produkter gør selvbetjeningen særdeles alsidig og brugbar uden den store oplæring. Der findes en gratis udgave af Power BI, og hvis du skal dele, samarbejde eller bruge kunstig intelligens til dine rapporter, kan du købe det månedlige Power BI Premium eller Power BI Pro-abonnement.

Brugere kan downloade Power BI Desktop-appen, og der findes ”native apps” til Windows, Android og iOS-enheder. Derudover findes Power BI Report Server til virksomheder, der opbevarer deres data og rapporter lokalt. Sidstnævnte kræver en særudgave af desktop-appen, der hedder Power BI Desktop for Power BI Report Server.

Hvordan giver Business Intelligence værdi? - Få svaret her - NORRIQ

 

2. Sådan bruger du Power BI

Microsoft Power BI bruges til at skabe indsigt i virksomhedens forretningsdata. Power BI kan hjælpe med at forbinde forskellige datasæt, transformere og renskrive data i datamodeller til diverse diagrammer og visualisere disse data.

Alt dette kan deles med andre Power BI-brugere i organisationen. Datamodellerne, der fremstilles af Power BI, kan bruges på forskellige måder såsom til at fortælle historier med diagrammer og datavisualisering for at vurdere ’hvad-nu-hvis’ scenarierne, der opstår på baggrund af data.

Power BI-rapporter kan også besvare spørgsmål i real-time og hjælpe med forecasting for at sikre at afdelingerne lever op til virksomhedens målinger. Power BI kan tilmed lave executive dashboards til administratorer eller ledere, så ledelsen får bedre indsigt i hvordan forretningen klarer sig - og det med få klik og uden ventetid. BI-rapportering kommer til at give jer et mere retvisende billede af, hvor forretningen bevæger sig hen. 

 

3. Hvem bruger Power BI

Power BI er et BI-selvbetjeningsværktøj, der giver ansatte adgang til dataanalyse. Det anvendes primært af dataanalytikere og folk, der bruger Business Intelligence til at lave datamodeller, inden de sender rapporter ud til hele organisationen.

Men folk uden en analytisk baggrund kan også bruge Power BI og lave rapporter. Microsoft Power BI anvendes af afdelingsledere og ledelsen, da softwaren laver rapporter og forecasting, som hjælper salgs- og økonomiledere, samtidigt med at den giver ledelsen data omkring, hvordan afdelingen eller enkelte ansatte klarer sig i forhold til deres målsætninger.

Derfor har rådgiverne hos Gartner anerkendt Microsoft som en ”Magic Quadrant Leader” indenfor analyse- og Business Intelligence-platforme 14 år i træk. Derudover har Power BI en portal til administratorer, der hjælper med at konfigurere implementeringen af Power BI samt holde styr på forbrug og tilladelser.

Hvordan giver Business Intelligence værdi? - Få svaret her - NORRIQ

 

4. Power BI nøglefunktioner

Microsoft har løbende føjet diverse analysefunktioner til Power BI. Blandt nøglefunktionerne finder du:

Quick Insights - Denne funktion giver brugere mulighed for at oprette underliggende datasæt og automatisk anvende bestemte analyser på disse data.

Support til fælles datamodel - Med Power BI's support til den fælles datamodel (Dataverse) kan man bruge en standardiseret og udvidelig samling dataskemaer (enheder, attributter og relationer).

Kunstig intelligens - Brugere får adgang til billedgenkendelse og tekstanalyse samt mulighed for at oprette maskinlæringsmodeller med automatiserede maskinlæringsevner og integrere med Azure Machine Learning.

Support til hybrid deployment - Denne funktion giver indbyggede forbindelser, der gør det muligt at forbinde Power BI-værktøjer med forskellige datakilder fra Microsoft, Salesforce mm.

Cortana integration - Denne funktion er især populær på mobile enheder, da den giver brugere mulighed for at stille spørgsmålstegn ved data på naturligt sprog gennem tale og få resultater af Cortana, Microsofts digitale assistent.

Tilpasning - Denne funktion giver udviklere mulighed for at ændre standardvisualiseringen og rapporteringsværktøjer samt importere nye værktøjer til platformen.

APIs (Application Programming Interfaces) til integration - Denne funktion giver udviklere sample-kode og APIer til integration af Power BI-dashboardet i andre softwareprodukter.

Selvbetjent dataforberedelse - Med Power Query kan analytikere fange, transformere, integrere og berige Big Data i Power BIs webservice. Datafangst kan deles på tværs af Power BI-modeller, rapporter og dashboards.

Udformningsvisning - Denne funktion giver brugere mulighed for at opdele komplekse datamodeller i forskellige diagrammer efter emneområde, vælge flere objekter og indstille fælles egenskaber, se og ændre egenskaber og indstille fremvisningsmapper, der gør det nemmere at forstå de komplekse datamodeller.

Kom rigtigt i gang med Power BI - kom med på et webinar eller læs vores eBook.

Læs mere om Power BI

 

Andre gode artikler:

3 gode råd til dig der skal vælge Business Intelligence-værktøj

6 gode råd: Sådan får du succes med dit BI-projekt

10 punkter, du skal have styr på, før I går i gang med jeres Power BI-projekt