Forretningsdrift i coronaens tid

Hurtig omstilling er kendetegnene for de virksomheder, der overlever corona, når virus inficererer ordrebøger og regnskaber.

Forretningsdrift i coronaens tid

Nogle virksomheder har omlagt produktionen, så de leverer varer, der passer til den efterspørgsel, der er i markedet nu. Andre behøver ikke omlægge hverken produktion eller afskrive lagerbeholdning – de skal blot tilpasse forretningen til den måde, som markedet nu efterspørger varer. Og markedet efterspørger varer online mere end nogensinde før. Det gælder for både B2B og B2C.

E-handel udgør nu 10 pct. af virksomhedernes samlede omsætning, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Særligt danske SMV’ere er kommet i gang med B2B webshops. Andelen af SMV’ere med e-handel har set den hidtil største fremgang på 6%-point.

Er webshops ikke kun til privatmarkedet?

Webshops er dog ikke kun forbeholdt typiske forbrugervarer som tøj, sko, mad, parfume osv. Der findes også webshops i produktions- og grossistleddet som fx Wexøe, der blandt andet sælger deres el-produkter i en webshop til grossister i byggebranchen. Byggebranchens grossister videresælger så produkterne i deres webshops til elektrikere og andre håndværkere. Der er også bagergrossisten CBP, der har lanceret en webshop, så bagerne kan købe råvarerne online. Inden for Facility Services kan virksomheder købe forskellige services til deres arbejdspladser hos de respektive udbydere. Der behøver altså ikke engang at være tale om fysiske produkter i webshoppen.

”Det er ikke overraskende. I takt med at vi som forbrugere benytter nettet mere og mere til vores private indkøb, forventer vi i stigende grad at have samme muligheder, når vi skal handle på vores arbejde, siger Niels Ralund, adm. direktør i FDIH til SCM.dk

Analysechef i FDIH, Simon Bjerremann, supplerer: ”Coronakrisen har generelt haft en positiv indvirkning på e-handlen. Væksten skyldes ifølge mange virksomheder en god blanding af, at de eksisterende kunder handler mere, og at der kommer nye kunder til, der ikke tidligere har handlet på nettet.”

Men hvis man bare skal flytte sine varehylder og salgsvinduer online, hvorfor er det så kun 52% af B2B-virksomheder, der driver digitalt salg anno 2020?

”Mange virksomheder havde allerede tænkt e-handel ind i deres forretningsstrategi eller ind i deres 2020-plan, men planer bliver som bekendt kun til noget, hvis man handler på dem,” siger Peter Aggerholm Svendsen, eCommerce Business Manager hos NORRIQ.

”Desuden føler mange sig endnu usikre på, hvordan de skal komme i gang med e-handel. De har ikke sat sig ind processen, eller søgt rådgivning hos de udbydere, der kan levere webshops. Måske har de slet ikke fundet en håndfuld udbydere endnu, som de kan søge hjælp hos. Corona har dog fået flere virksomheder til at tage affære, før de mister forretning til de af deres konkurrenter, der allerede er online.”

Webshops er for (næsten) alle

Hvis du i dag sælger varer og ydelser via butik, kørende sælgere, telefon eller måske fax (:-)), så kan du også sælge online.

For at komme hurtigt i gang og sikkert i mål, så er det bedst med en webshop, der kan integreres direkte med dit ERP-system. På den måde kan du ”genbruge” dine produktdata, og du kan effektivisere forretningsprocessen fra indkomne ordrer i webshoppen, der kan håndteres automatisk i dit ERP med ordrebekræftelser, fakturering mv.

Du kan efterfølgende integrere et PIM-system, der håndterer og strukturerer din produktportefølje. PIM* hjælper blandt andet med at holde produktbeskrivelser, fotos, prissætninger og rabatordninger opdaterede (*PIM = Product Information Management-løsning).

Det vigtigste er dog webshoppens performance på nettet; hvor hurtigt den viser varerne frem, når de besøgende kigger forbi. Få derfor styr på dit billedmateriale, videoer m.m. og vælg en systemløsning, der er gearet til onlinehandel.
 

Læs mere om effektiv e-handel