4 udfordringer ERP løser for handels- og engrosvirksomheder

Mange udfordringer, men kun én årsag? Vi kigger nærmere på fire af de mest almindelige problemer i handel og engros, som ERP kan løse.

4 udfordringer ERP løser for handels- og engrosvirksomheder - NORRIQ

Hvad er din virksomheds største udfordring? Hvis du er en handels- eller engrosvirksomhed, har du sandsynligvis masser af udfordringer at vælge imellem. Måske kæmper I med lagerstyringen, forstyrrelser i forsyningskæden, ineffektive arbejdsgange eller udfordringer med jeres cash flow? Og det vel at mærke på et skærpet marked, hvor konkurrenter står i kø for at vinde jeres terræn.   

Hvor der er mange forskellige problemer i handels- og engrosvirksomheder, er der ofte kun én årsag, nemlig manglende overblik over de underliggende forretningsprocesser. Løsningen handler altså om indsigt, og nøglen til vækst er ofte stærke IT-løsninger, f.eks. en ERP-løsning. Med ERP får du et detaljeret overblik over dine forretningsprocesser, så du kan træffe informerede beslutninger, og løse de mange udfordringer, der lige nu kendetegner handel og engros. 

Derfor er ERP ekstra relevant for handelsvirksomheder 

Selvom ERP i dag er meget udbredt og stort set uundværlig for virksomheder i alle brancher, spiller det en særlig rolle i handels- og engrossegmentet. Faktisk er handels- og engrosindustrien ifølge Panorama Consulting Group blandt de fem største forbrugere af ERP-software på verdensplan, og det er der en god grund til. En moderne ERP-løsning skaber nemlig en lang række specifikke gevinster for netop handel og engros - i denne artikel kigger vi nærmere på fire af de mest almindelige udfordringer i branchen, som ERP kan løse.  

1: Manglende indsigt - i realtid 

At få indsigt i sine forretningsprocesser i realtid er særlig vigtigt for handels- og engrosvirksomheder for at kunne koordinere deres mange komplekse processer effektivt og lønsomt. Regneark og separate systemer tilbyder ikke det overblik, der er nødvendig for at styre virksomheden optimalt. ERP derimod samler data på tværs af hele virksomheden – økonomi, indkøb, lagerbeholdning, salg osv. og nedbryder samtidig de siloer, der kan svække den informationsstrøm, du har brug for. 

Rapporterings- og visualiseringsværktøjerne i en intelligent ERP-løsning kan også måle profitabiliteten i forskellige varehuse, produktlinjer eller forretningsenheder og lokalisere de steder omkostninger bliver overskredet. Gennemsigtigheden styrker jeres muligheder for at træffe de mest effektive beslutninger - den slags beslutninger, der gør en forskel og lægger afstand til konkurrenterne. 

4 udfordringer ERP løser for handels- og engrosvirksomheder - NORRIQ

2: Ineffektiv lagerstyring

Ineffektiv lagerstyring er en anden udfordring, handels- og engrosvirksomheder skal løse. Dårlig lagerstyring resulterer ofte i for få varer, når efterspørgslen er høj - og for mange når efterspørgslen er lav. Dårlig styring kan også betyde mange dyre forsendelser, for lange svartider og unøjagtig rapportering. 

En ERP-løsning optimerer lagerstyringen ved at automatisere og synliggøre vigtige funktioner som f.eks. sporing, prognoser, beholdninger og trends. Samtidig sikrer en stærk ERP-løsning også, at dit lager hele tiden matcher efterspørgslen, korte svartider og nøjagtige lagerrapporter. Sidst men ikke mindst, kan du integrere forskellige lagerstyringsløsninger med din ERP-software, og dermed forenkle og effektivisere styringen af ​​dit lager markant ved hjælp af f.eks. stregkodescannere og mobile enheder. 

Læs også: Hvad betyder ”Warehouse Management” for din virksomhed?

3: Begrænsninger og flaskehalse i forsyningskæden

En anden udfordring de fleste handels- og engrosvirksomheder vil nikke genkendende til, er administrationen af deres forsyningskæder. Kunderne forventer korte svartider, levering samme dag og gode købsoplevelser online, og det stiller store krav til virksomhederne. Selv de mindste begrænsninger i forsyningskæden kan danne irriterende flaskehalse, der let kan undgås med et lagerstyringsmodul i en ERP-løsning. For eksempel kan en ERP-løsning automatisere både indkøbsprocessen og ordreudførelsen, og hjælpe med at administrere både indgående og udgående lagerbeholdning og eventuel afsendelse af produkter.   

4: Lav kundetilfredshed på grund af dårlig service

At leve op til kundernes behov og forventninger er fundamentalt for enhver handels- og engrosvirksomhed. Dagens marked er præget af transparens, skræddersyede købsoplevelser og et tårnhøjt serviceniveau. Hvis et enkelt af disse parametre ikke spiller, er konkurrenterne ikke mange klik væk. En ERP-løsning hjælper handelsvirksomheder med at levere den slags service, der er brug for.   

Fordi en ERP-løsning optimerer og strømliner lagerstyringen og processerne i hele forsyningskæden, eliminerer den forsinkelser og udsolgte produkter. Det betyder, at handels- og engrosvirksomheder kan øge kundetilfredsheden og -fastholdelsen markant. 

ERP-løsningen kan også sikre kundedata som f.eks. personlige informationer, ordrehistorik og tidligere interaktioner, så det er nemt at finde og følge op på. Og med nem adgang til kundedata, lagertilgængelighed og produktinformation kan handler afsluttes mere effektivt.

4 udfordringer ERP løser for handels- og engrosvirksomheder - NORRIQ

ERP - en af grundpillerne i succesfuld handel og engros

Handels- og engrosvirksomheder står over for mange udfordringer lige nu. Lagerstyring, forstyrrelser i forsyningskæden, ineffektive arbejdsgange og lav kundetilfredshed er nogle af de mest presserende problemer, og de vigtigste at få løst, hvis man ønsker vækst. Det er ikke små udfordringer, men til gengæld bunder de alle i den samme årsag – nemlig dårligt overblik. 

En stærk ERP-løsning giver den indsigt i forretningsprocesserne, nutidens handels- og engrosvirksomheder har brug for. Samtidig automatiserer ERP også arbejdsprocesserne og nedbryder informationssiloer og flaskehalse.  

Men ERP gør det ikke alene. I det samlede IT-landskab spiller ERP sammen med flere grundpiller: 

Det er vigtigt, at man bruger IT-løsningerne til det, de er bedst til. På den måde kan I effektivisere jeres forretning - gribe udviklingen og vende tidens udfordringer for handel og engros til klare fordele.

Hent eBook om digital effektivisering i handel og engros

 

Her er andre artikler, vi tror du kan bruge:

Digitalisering i handel og engros

Husk en PIM-løsning, når I opgraderer jeres ERP-system

17 funktioner i en B2B webshop, der skaber værdi

Hvad er EDI?